Kirkkopuistossa herkutellaan heinä-elokuun vaihteessa

Ilkka Arvola, Jyrki Tsutsunen, Miia Taivalantti ja Jyrki Suvimaa ideoivat henkiin Rapu ja Muikku -tapahtuman.

Rapu ja Muikku tekee heinä-elokuun vaihteessa päivitettynä paluun Mikkelin tapahtumakartalle. Tapahtumaa ovat kevättalven mittaan herätelleet henkiin mikkeliläisyrittäjät Ilkka Arvola, Miia Taivalantti ja Jyrki Suvimaa sekä Jyrki Tsutsunen, joka on mikkeliläissyntyinen kokki. Nelikosta kolme työskentelee ruoan parissa, ja kun mainosalan yrittäjänä työskentelevä Suvimaakin vielä letkauttaa vähintäänkin pitävänsä hyvästä ja aidosta ruoasta, ei tapahtuman peruslinjauksista sovittaessa tarvinnut suuremmin kinastella.
Kirkkopuistossa järjestettävästä kaksipäiväisestä tapahtumasta rakennettiin lähiruoan ympärille koottu koko perheen viihteellinen ruokatapahtuma.
Eli se siis poikkeaa olennaisesti edellisistä 1970-luvun alusta vuoteen 1984 saakka Rapu ja Muikku -tapahtumista. Niistä kehittyi kansanrieha, joka houkutteli keskustan väkeä pullolleen ja osaa myös pulloilleen. Nyt on tarkoitus juhlia hieman laimeampien promillemäärien voimin.
Tapahtuma-alueelle tulee toki nytkin Saimaan Juomatehtaan juomia myyvä anniskelupistekin, mutta kun tapahtuma päättyy jo kello 21, vähentää jo se remuamista omalta osaltaan.

Ohjelmassa
asiaa ja viihdettä

Linjaus perhetapahtumaksi näkyy myös tapahtuman ohjelmassa. Lapsille on järjestetty omaa ohjelmaa ja aikuisille on luvassa muun muassa Ruralia-instituutin ruokaan liittyviä tietoiskuja.
–Ohjelmaa on vähintään tunnin välein ja väliaikoina DJ soittaa musiikkia. On Mikkelin Poikateatterin esityksiä sekä paikallisin voimin esitettyä musiikkia ja muutaman yllätyksenkin olemme varanneet, Jyrki Suvimaa valottaa viihteellistä puolta.
–Rapukausi on tuolloin juuri alkanut ja keittiömestari Jaakko Nuutila opastaa valmistamaan ja syömään rapuja oikeaoppisesti. Asiakkaat pääsevät napostelemaan niitä sisäänostohinnalla, Jyrki Tsutsunen lupaa.
Vaikka tapahtuma viedään läpi enimmäkseen paikallisten yrittäjien voimin, on mukana muutamia kauempaakin tulevia toimijoita.
–Halusimme tuoda näkemyksiä myös muualta päin Suomea, Tsutsunen jatkaa.

Tapahtuma tulee
saamaan jatkoa

Aloite ruokahenkisen tapahtuman järjestämisestä tuli kaupungin suunnalta ja nelikko on sen jälkeen rakentanut ohjelmaa. Aloite ruokahenkisen tapahtuman järjestämiseen lähti yrittäjiltä itseltään, heidän mielestään Mikkelistä puuttui nimenomaan ruokaan liittyviä tapahtumia. Nyt niitä on koossa ja tapahtuman nettisivutkin avautuivat hiljakkoin.
–Kait se tuo Ilkka oli siellä Katusapuska -tapahtuman suunnittelujen yhteydessä tullut höpötelleeksi, että tällaisen ruokatapahtuman voisi joskus järjestää. Hän näki valokuvan vanhasta Rapu ja Muikku -tapahtumasta valokuvan ja sai idean, että tuollainen ruokaan liittyvä kansanjuhla täytyy saada takaisin. Ja tässä sitä nyt ollaan, Miia Taivalantti naurahtaa.
–Pienemmille yrityksille tällainen tapahtuma on tietenkin hieno väylä päästä suurten toimijoiden rinnalla laajempaan tietoisuuteen, Taivalantti toteaa.

Kari Liikanen