Marskin vaunussa ovet avoinna ensi viikolla

Rautatieaseman viereen sijoitettu Marskin salonkivaunu kiinnostaa kansalaisia joka vuosi.

(Kuva: Mikkelin museotoimi)

Marsalkka Mannerheimin syntymäpäivän kunniaksi tarjoaa museotoimi ensi viikon torstaina ilmaisen sisäänpääsyn Päämajamuseoon, Viestikeskus Lokkiin ja Mannerheimin salonkivaunuun. Kaikki kohteet ovat avoinna kymmenestä seitsemääntoista.
Mannerheimin salonkivaunu on avoinna yleisölle vain Mannerheimin syntymäpäivän kunniaksi. Muina aikoina vaunuun on mahdollisuus tutustua Päämajamuseossa salonkivaunusta tehdyn 3D-mallinnoksen avulla.
Lisätietoa marsalkka Mannerheimin salonkivaunusta löytyy myös Kaupunkilehti TV:n vuosi sitten tekemältä videolta.
Talvi- ja jatkosodan ylipäällikkönä toimineen marskin käytössä oli esikuntajuna vuoden 1939 lokakuusta lähtien. Junaan kuului veturin lisäksi kaksi makuuvaunua, ravintolavaunu, konduktöörinvaunu, ilmatorjuntavaunu ja autojenkuljetusvaunu.
Marski käytti vaunua matkoillaan vuoden 1946 tammikuuhun saakka. Salonkivaunullaan, joka usein liitettiin myös tavallisen junan perään, hän teki yli sata matkaa.
Matkat olivat lähinnä neuvottelumatkoja Mikkelistä Helsinkiin tai tarkastusmatkoja eri rintamille. Eniten oli julkisuudessa Mannerheimin 75-vuotispäivän viettoon tekemä matka Immolaan, jonne Adolf Hitler tuli vierailulle. Mannerheim otti Hitlerin onnittelut vastaan juuri salonkivaunussaan.
Hän piti vaunussa myös kiitospuheen, joka on kuultavissa Päämajamuseossa Mannerheimin työhuoneessa. Puheessaan hän kertoo oman elämänsä vaiheet vietettävään syntymäpäivään asti.