Asuntomessualueella päästään aloittelemaan katutöitä

Loput asuintonteilta kaadettavat puut valitaan yhdessä rakennuttajien kanssa.

Mikkelin asuntomessualue on muutaman viikon aikana kokenut melkoisen muodonmuutoksen. Katulinjoilta on raivattu puut pois ja muultakin messualueelta alkaa puuston harvennus olla loppusuoralla.
–Puuston harvennuttua avautui näkymät Saimaalle monille sellaisillekin tonteille, joille ei vielä aluetta kaavoitettaessa oletettu Saimaan näkyvän lainkaan. Käytännössä hieman yli puolessa messualueen tonteista on nyt Saimaa-näkymä, asuntomessujen projektipäällikkö Heikki Manninen kertoo.
–Jotkut tonttien kyselijöistä ryhtyivät hieman jo jarruttelemaan puiden kaatamista harventamista. He kertoivat ehtineensä jo hieman hahmotella omia suunnitelmiaan tontilla olevan puuston mukaan. Nykyihmiset eivät halua pihoistaan enää avoimia ja tasaisia nurmikenttiä.
–Olemme sopineetkin, että lopuista tonteilta kaadettavista puista sovitaan yhdessä rakennuttajien kanssa. On järkevämpi hyödyntää olemassa olevia puita kuin ryhtyä istuttelemaan uusia puita ja odotella niiden kasvamista, Manninen jatkaa.
Seuraavaksi messualueella alkavat maanrakennustyöt. Alueelle on rakennettava muun muassa katuja parisen kilometriä. Valmistelutyöt maanrakennustöitä varten ovat parhaillaan käynnissä ja maanrakennustyöt käynnistyvät toukokuussa.
Messukohteiden rakennuttajat pääsevät aloittelemaan omia urakoitaan vuoden kuluttua vapun tienoilla.
–Rakennuttajille jää silloin aikaa rakentamiseen hieman yli vuosi, Manninen laskeskelee.

Rakentajat selvillä
juhannukseen mennessä

Messutonttien hakuaikaa on jäljellä parisen viikkoa, mutta Manninen ei ole erityisemmin huolissaan, vaikkei yhtään tonttihakemusta ole messutoimiston postilokeroon toistaiseksi vielä tipahtanut.
–Kun tonttien haku päästiin avaamaan vasta keväällä, jäi aikaa vain kaksi kuukautta, joten ennakkoon oli tiedossa, että hakemuksia jätetään viime tingassa. Suunnittelu ja hakupapereiden tekeminen vie aina oman aikansa, Manninen toteaa.
Manninen uskoo tonttien tekevän kauppansa, koska alue on herättänyt kovasti kiinnostusta sekä Mikkelissä että pääkaupunkiseudulla.
–Kotisivuilla käyneistä vierailijoista monet asuvat pääkaupunkiseudulla, joten todennäköisesti heistä moni haaveilee palaavansa takaisin juurilleen. Tähän hintaan ei Saimaan ja kaupunkitaajaman tuntumasta on rakennustontteja harvoin tarjolla, Manninen muistuttaa.

Kari Liikanen