Veneilijät luottavat liikaa tekniikkaan

Suomen meripelastuksen toiminnanjohtajan Jari Piiraisen mukaan järjestäytyneet veneilijät tietävät, milloin he tarvitsevat vesillä ulkopuolista apua. Kokemattomat vesilläliikkujat saattavat tarvita apua hyvinkin pieniin ongelmiin.

Suomen meripelastusseura hoiti Suomen vesialueella viime vuoden aikana vapaaehtoisvoimin hieman yli 1 600 pelastustehtävää. Lähes 10 prosenttia pelastustehtävistä tuli Saimaan Etelä-Savon alueen vesistöltä, jossa esimerkiksi Savonlinnan seudulla operoiville pelastusveneille lähtöjä päivittäin.
Saimaan virkistysalueyhdistysten kevätseminaarissa hiljattain yhdistyksen toimintaa esitellyt toiminnanjohtaja Jari Piirainen arvioi yhdeksi syyksi tehtävien lisääntymiseen veneilijöiden liian sokean uskon häiriöherkkiin sähköisiin apuvälineisiin. Vanha kunnon merikortti ei tarvitse toimiakseen kenttää ja sen akku on aina täynnä.
Joskus avuntarvitsija saattaa olla hyvinkin kaukana olettamastaan sijaintipaikasta ja se vaikeuttaa omalta osalta pelastajien työtä.
–Mitä paremmin veneilijä on järjestäytynyt, sitä harvemmin hän tarvitsee apua, Piirainen toteaa.
Viime vuoden tehtävämäärää kasvatti myös pitkään jatkunut hellejakso.
–Se sai ihmiset seikkailemaan vesille kaiken maailman kylpytynnyreillä, Piirainen kertoo.
Piirainen toivookin hartaasti, ettei meripelastustoimintaa keskitettäisi liiaksi vapaaehtoisvoimin toimivan organisaation harteille, koska jo nyt joillakin seuduilla liikutaan aivan äärirajoilla.
–Esimerkiksi Pohjanlahdella on jo nyt nähtävissä meille tulleiden tehtävien määrissä rajavartioston toiminnan painopisteen siirtyminen, Piirainen muistuttaa.

Saimaa tehokkaampaan
virkistyskäyttöön

Viime vuonna 20 vuotta täyttänyt Saimaan virkistysalueyhdistyksen päätehtävä on puheenjohtajan Jouni Riihelän mukaan tarjota Saimaalla jäsenkuntiensa asukkaille virkistysmahdollisuuksia ja pitää pääasiassa jäsenmaksuista ja vuokratuloista koostuvilla varoilla yllä neljää Mikkelistä Savonlinnaan ulottuvalle alueelle sijoittuvaa virkistyskohdettaan.
Suurin ja palveluiltaan korkeatasoisin kohteista on Lietevedellä sijaitseva 25 hehtaarin Rokansaari, jossa on venepaikkojen lisäksi kuusi vuokrattavaa mökkiä ja kesäkahvila.
–Pääkaupunkiseudulla ei kaikilla ole mahdollisuutta löytää luontevia nuotio- tai laituripaikkoja, mutta tiivistyneen vapaa-ajan asumisen myötä alkaa olla sama tilanne myös täällä Saimaalla, Riihelä kertoo.
–Keskeinen tehtävämme on tarjota kuntalaisille hyvinvointia varallisuudesta riippumatta, mutta kun yhdistyksellä on paljon myös muualta tulevia asiakkaita, olemme myös osa maakunnan matkailupalveluverkostoa, Riihelä kertoo.

Kari Liikanen